Οι ανασκαφές της Αρχαιολογικής Εταιρείας

Το 1960 με την ευθύνη πλέον της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας η έρευνα της Ήλιδας εισέρχεται σε μια νέα παραγωγική φάση με Διευθυντή τον έφορο Ολυμπίας και μετέπειτα Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων Ελλάδος αείμνηστο Νικόλαο Γιαλούρη ο οποίος θα συνδέσει το όνομά του με την αρχαία μητρόπολη των Ηλείων ονομάζοντάς την “Το λίκνο των Ολυμπιακών Αγώνων”.

Την περίοδο αυτή οι έρευνες εστιάζουν στη περαιτέρω μελέτη και εκ νέου αποκάλυψη των κτηρίων που είχαν εντοπιστεί στις πρώτες ανασκαφές με επέκταση ή ακόμα και ολοκλήρωση της έρευνάς τους. Τέτοια είναι η περίπτωση του θεάτρου της Ήλιδας και των δύο στοών της αρχαίας αγοράς, ενώ πολλά ακόμη μνημεία ήρθαν στο φως όπως βωμοί, αποθέτες ιερών και υδρευτικοί αγωγοί καθώς και τα κατάλοιπα παλαιοχριστιανικής βασιλικής που είχε κτιστεί πάνω στην Κερκυραϊκή στοά.

Ως το 1981 οι έρευνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας γίνονταν σε συνεργασία με το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με εκπρόσωπό του την Veronica Leon ενώ αρκετοί ήταν οι Έλληνες και Αυστριακοί αρχαιολόγοι που εργάστηκαν στην Ήλιδα. Με την συμβολή όλων των επιστημόνων και βέβαια των πολυάριθμων εργατών τεκμηριώθηκε ο χαρακτήρας του αρχαιολογικού χώρου με μακραίωνη και σπουδαία ιστορία καθώς τα αποτελέσματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν σε διάφορες ελληνικές και ξένες επιστημονικές εκδόσεις.


Κατηγορίες: Ιστορία

Μετάβαση στο περιεχόμενο