Στη σύγχρονη εποχή, το αρχαίο θέατρο της Ήλιδας χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες των παραστάσεων και των άλλων εκδηλώσεων του ομώνυμου Φεστιβάλ το οποίο θεσμοθετήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 με πρωτοβουλία της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ήλιδας για να περάσει αργότερα στην επιμέλεια του οικείου Δήμου Αμαλιάδας.

Χιλιάδες θεατών διδάχθηκαν τα αρχαία ήθη και ιδεώδη παρακολουθώντας πολλές από τις κορυφαίες τραγωδίες και κωμωδίες της αρχαίας ελληνικής γραμματείας τις οποίες ανέβασαν σημαντικοί θίασοι με πρωταγωνιστές διάσημους και καταξιωμένους έλληνες ηθοποιούς.

Ωστόσο, στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του αιώνα μας, λόγω της φθοράς που προκαλούνταν στα ευαίσθητα αρχαιολογικά κατάλοιπα από την προσωρινή εγκατάσταση σκηνικών, καθισμάτων και λοιπών υποδομών, το αρχαίο Θέατρο Ήλιδας έπαψε να παραχωρείται από το Υπουργείο Πολιτισμού για την φιλοξενία παραστάσεων.

Κρίθηκε τότε αναγκαία η ανέγερση νέου θεάτρου όπου θα φιλοξενούνται οι εκδηλώσεις του καταξιωμένου πλέον Φεστιβάλ Ήλιδας. Το εγχείρημα αυτό επετεύχθη με την ανέγερση από το Υπουργείο Πολιτισμού ενός ξύλινου, λυόμενου θεάτρου σε μικρή απόσταση από το αρχαίο της Ήλιδας σε αγροτεμάχιο το οποίο αγοράστηκε με δαπάνη του Δήμου Ήλιδας.

Μάλιστα, στο χώρο ανέγερσης του λυόμενου θεάτρου κατά τη διάρκεια των χωματουργικών εργασιών, αποκαλύφθηκε σημαντικό νεκροταφείο προϊστορικών χρόνων το οποίο διερευνήθηκε ανασκαφικά από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας (τότε Ζ’ ΕΠΚΑ) το διάστημα Μάϊος 2004 – Απρίλιος 2005.

Συνολικά ήρθαν στο φως 23 θαλαμωτοί λαξευτοί τάφοι σε τέσσερις επάλληλες σειρές που περιείχαν ταφές κτερισμένες με αγγεία, εργαλεία και κοσμήματα. Σε μικρή απόσταση αποκαλύφθηκαν τα κατάλοιπα εργαστηρίου κεραμικής ελληνιστικών χρόνων με καλής διατήρησης κεραμικό κλίβανο. Λόγω της ευπάθειάς τους, τα αρχαία καταχώθηκαν σύμφωνα και με την σχετική Γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων με την εποπτεία αρχαιολόγων της εφορείας αρχαιοτήτων και διατηρούνται κάτω από την εγκατάσταση του σύγχρονου λυόμενου θεάτρου.

Το έτος 2006 το ξύλινο θέατρο της Ήλιδας, χωρητικότητας 1200 θεατών ξεκίνησε τη λειτουργία του και πλέον στη σκηνή του έχουν παρουσιαστεί μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα και εκδηλώσεις κατά κύριο λόγο στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας, θεσμός ο οποίος συμπλήρωσε το έτος 2019 τα 29 έτη επιτυχούς πορείας.

Η πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο λυόμενο θέατρο της Ήλιδας γίνεται με αιτιολογημένη απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, ενίοτε έπειτα από σχετική, θετική γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Νοτιοδυτικής Ελλάδος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο