Διάδρομος
Ο διάδρομος πλάτους περίπου τριών μέτρων, ενοποιεί τις τρεις αίθουσες και ταυτόχρονα αξιοποιείται ως εκθεσιακός χώρος. Ο φυσικός φωτισμός είναι άπλετος, δεδομένου ότι η μια πλευρά του διαδρόμου, αυτή προς τη μεριά της εσωτερικής κεντρικής πλατείας του μουσείου, είναι υαλόφρακτη.
Εδώ εκτίθενται τα πολύ γνωστά ψηφιδωτά εμβλήματα με τα σύμβολα των Εννέα Μουσών και των Δώδεκα άθλων του Ηρακλή τα οποία κοσμούσαν για χρόνια την παλιά αρχαιολογική συλλογή της Ήλιδας. Μαζί με ένα τρίτο το οποίο σώζεται ελάχιστα, αποτελούσαν κεντρικά διακοσμητικά θέματα του μωσαϊκού δαπέδου πολυτελούς κτιρίου (έπαυλη – οικία των Μουσών) των ύστερων ρωμαϊκών χρόνων (3ος αι. μ.Χ.) το οποίο ανασκάφηκε στα νοτιοδυτικά της Αγοράς της Ήλιδας. Το δάπεδο έφερε επίσης πλαίσιο διακοσμημένο με σχηματοποιημένο αστράγαλο, βλαστόσπειρες και ανδρικές μορφές στις γωνίες, ίσως χθόνιους δαίμονες, που κρατούν στο κεφάλι κάνιστρο. Στα μεταξύ των τριών εμβλημάτων διαστήματα εικονίζεται από ένα καλυκωτό αγγείο απ’ όπου φύονται βλαστοί.
Στον διάδρομο επίσης παρουσιάζονται μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη, ανδριάντας ρωμαίου αξιωματούχου, άγαλμα ιματιοφόρου, βάσεις αγαλμάτων, επιτύμβιες στήλες, πλάκες τραπεζών, κιονόμορφες βάσεις περιρραντηρίων, σαρκοφάγος και βωμός, Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής εποχής.
Εσωτερικό Αίθριο
Από τον εσωτερικό διάδρομο του μουσείου ο επισκέπτης μπορεί να εξέλθει στην άνετη εσωτερική πλατεία με τις λιθόκτιστες επενδύσεις στους τοίχους και τον μικρό κήπο. Εδώ φιλοξενούνται διάφορα αρχιτεκτονικά μέλη όπως ιωνικά και κορινθιακά κιονόκρανα από μάρμαρο και από ψαμμίτη, βάσεις κιόνων ή οι ογκώδεις πλάκες στηθαίου (θωράκιον) από ψαμμίτη με ανάγλυφες παραστάσεις εσωτερικού και εξωτερικού ασπίδας στις δυο πλευρές τους, της ελληνιστικής περιόδου. Επίσης, λίθινη πλάκα που αποτελούσε τμήμα βαλβίδας, δηλαδή του συστήματος άφεσης των δρομέων (ύσπληγα) από το Γυμνάσιο της Ήλιδας.