Ήλιδα: Η περιπέτεια μιας ιερής πρωτεύουσας – Μέρος Β’. 1910 εως 1914

ΜΕΡΟΣ Β’ : οι πρωτεσ συστηματικεσ ανασκαφεσ απο το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο (1910-1914) 

συστηματική ανασκαφή, Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο, Otto Walter, Αναστάσιος ορλάνδος

Στις αρχές του 20ου αιώνα, ξεκινούν οι πρώτες συστηματικές ανασκαφές στην αρχαία Ήλιδα (1910-1914, 1932), αφού προηγουμένως η Ολυμπία είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Η ανασκαφή αποκάλυψε σημαντικά δημόσια οικοδομήματα, όπως το θέατρο και διάφορα οικοδομήματα της Αγοράς, με την μεγάλη βοήθεια της περιγραφής του Παυσανία.

Παρά τη διακοπή λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η έρευνα ήταν καθοριστική για τη μετέπειτα αποκάλυψη της πόλης, με τα αποτελέσματα να δημοσιεύονται στο “Jahreshefte des Österreichischen Archäologischen Institutes in Wien”

Ίδρυση ξένων αρχαιολογικών σχολών

Από τα μέσα του 19ου αιώνα, ξεκίνησε η ίδρυση ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Ελλάδα, με σκοπό την προώθηση των αρχαιολογικών ερευνών.

Στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας οι ανασκαφικές ήδη από το 1875 του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου είχε αποδώσει εντυπωσιακά ευρήματα.

έναρξη έρευνας

Το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο ανέλαβε τις πρώτες συστηματικές έρευνες στην αρχαία Ήλιδα. Οι ανασκαφές ξεκίνησαν το 1910 και διακόπηκαν το 1914 λόγω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ συνεχίστηκαν το 1932. Διευθυντές της ανασκαφής ήταν οι Anton von Premerstein, Josef Keil και Otto Walter

Ανασκαφικές εργασίες

Συντάχθηκε λεπτομερειακό τοπογραφικό σχέδιο της περιοχής από τον Αναστάσιο Ορλάνδο. Αποκαλύφθηκαν και μελετήθηκαν σημαντικά δημόσια οικοδομήματα, όπωςη ακρόπολη, η Αγορά και το θέατρο. Οι Αυστριακοί αρχαιολόγοι, με οδηγό τον Παυσανία, εντόπισαν και ταύτισαν διάφορα κτίρια και χώρους. Μελετήθηκαν επίσης τάφοι, κινητά ευρήματα και η τοπική κεραμική παραγωγή.

Δημοσιεύσεις

Τα αποτελέσματα των ανασκαφών δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “Jahreshefte des Österreichischen Archäologischen Institutes in Wien”. Το 1932, ο Franz Tritsch δημοσίευσε μια μελέτη για την Αγορά.

Σημασία της ανασκαφής

Η ανασκαφή ήταν σημαντική για την αποκάλυψη της αρχαίας Ήλιδας και τον εντοπισμό σημαντικών δημόσιων κτιρίων. Η έρευνα ήταν καθοριστική για την μετέπειτα αποκάλυψη της πόλης.

το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αθηνών

(γερμ.: Österreichisches Archäologisches Institut (ÖAI) Athen) . Είναι ένα από τα 19 ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα που λειτουργούν στην Αθήνα. Ιδρύθηκε το 1898 από τον Αυστριακό αρχαιολόγο Όττο Μπένντερ αποτελώντας έτσι το πέμπτο παλαιότερο του είδους του στην Ελλάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο