Επί της επαρχιακής οδού Γαστούνης – Φράγματος Πηνειού, πολύ κοντά στο αρχαίο θέατρο Ήλιδας και δίπλα στην σημερινή είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδος υπάρχει το κτήριο της Παλαιάς Αρχαιολογικής Συλλογής Ήλιδας το οποίο πλέον στεγάζει μεταξύ άλλων αίθουσα αφιερωμένη στην ιστορία των ανασκαφών της Ήλιδας.
Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται εντός περιβόλου και αρχιτεκτονικά παραπέμπει σε ελληνιστική κατοικία με εσωτερικό αίθριο, οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1976- 1979 και στέγασε τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ήλιδας από το 1980 ως το 2004. Με την ανέγερση και εν όψει της έναρξης της λειτουργίας του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Ήλιδας τα εκθέματα της Αρχαιολογικής Συλλογής μεταφέρονται και ο απελευθερωμένος χώρος αλλάζει εν μέρει χρήση.
Σήμερα στη βόρεια αίθουσα του κτιρίου και στο αίθριο εκτίθεται φωτογραφικό και αρχειακό υλικό της ιστορίας των ανασκαφών της Αρχαίας Ήλιδος.
Στο εσωτερικό αίθριο και εξωτερικά παρουσιάζονται ογκώδη αρχαιολογικά αντικείμενα (ταφικοί πίθοι, γλυπτά, τμήματα κιόνων, αρχιτεκτονικά μέλη κ.α.) από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.
Εντός του περιβόλου βρίσκονται επίσης υποδομές για τη φύλαξη των εργαλείων ανασκαφής και συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου και το Εφορείο της Ήλιδας, το κτίριο όπου στέγασε τις διοικητικές ανάγκες του έργου έρευνας και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου (Τ.Δ.Π.Ε.Α.Ε.) και μεταξύ άλλων σήμερα φυλάσσεται μέρος του διοικητικού και φωτογραφικού αρχείου της Ήλιδας.